Login

Titel therapie├źn

 

 

Therapieën

 

 

 

 

AANMELDEN

0598-393748

 

yingyang

Traditionele Chinese geneeskunst in de westerse samenleving

In het westen hebben we een wetenschappelijke medische aanpak. Op veel gebieden (zoals chirurgie, geneesmiddelen) werkt dat goed. Toch hebben tal van patiënten het gevoel dat de behandeling zich beperkt tot het bestrijden van de ziekte en de symptomen. Het neemt niet de algemene beleving van de zieke als uitgangspunt van behandeling.

In acupunctuur is de ziekte geen fenomeen op zichzelf, maar gaat het om het welbevinden van de mens als geheel. Dat geeft acupunctuur duidelijk een ander, meer holistisch uitgangspunt.
De NVA wijst de westerse technieken niet af, maar streeft ernaar dat de sterke kanten van de westerse medische werkwijze en acupunctuur elkaar aanvullen.

Waarde acupunctuur is al tientallen eeuwen bewezen

Chinese geneesheren gebruiken acupunctuur al vele duizenden jaren om ziekten te genezen en klachten te verlichten. Bovendien zijn er ziekten mee te voorkomen; acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, verhoogt de pijndrempel en vergroot de levenslust.
Mogelijk het meest indrukwekkend van de Traditionele Chinese Geneeskunst als geheel is wel dat men er al tientallen eeuwen geleden het functioneren van de mens mee kon verklaren. In Europa waren we toen nog afhankelijk van druïden en tovenaars.
Een klassiek standaardwerk is de Nei Ching (Huang Ti Nei Ching Su Wen), het boek over geneeskunde van de Gele Keizer. We hebben hier enige informatie uitgehaald om u iets te vertellen van het klassieke Chinese denken, de traditionele geneeskunst en de begrippen die de acupuncturist hanteert.

Yin en Yang en het zoeken naar harmonie

In de acupunctuur heeft een 'gezond mens' harmonie tussen yin en yang. Langdurige verstoring daarvan kayingyangn leiden tot ziekten of klachten. De acupuncturist zet zich in om die balans te herstellen.

Het Yin en Yang teken staan voor twee tegengestelde krachten. Volgens de traditionele Chinese wereldbeschouwing bestaat het universum uit een kringloop van (levens)energie, Qi of Chi genaamd (spreek uit 'Tsjie'). Deze energie heeft een negatieve, donkere, schaduwkant (Yin) en een positieve, lichte, zonnige component (Yang). Alles om ons heen, de dingen, onze gedachten en onze gevoelens zijn het resultaat van de wisselwerking van Yin en Yang.
De witte stip in het zwarte deel van het Yin-Yangteken en de zwarte stip in het witte deel geven aan dat iets nooit helemaal Yin of helemaal Yang is. Er is een drang om elkaar aan te vullen en te zoeken naar evenwicht.


Energie in het menselijk lichaam circuleert in 24 uur

De Chinezen ontdekten dat de energie door het menselijk lichaam via een stelsel van kanalen in 24 uur compleet circuleert. Er zijn twaalf hoofdkanalen of meridianen, die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam. Westerse medische onderzoeken hebben aangetoond dat de meridianen inderdaad bestaan, maar ze zijn voor het oog niet zichtbaar.

De voeding voor dit circuit komt uit de organen, en uiteindelijk van wat iemand eet en drinkt en hoe de levenswijze is. Ook erfelijke eigenschappen beïnvloeden de energieproductie. Zo heeft elk een andere energiehuishouding.
Om eventuele verstoringen op te sporen en ten goede te keren, gebruikt de acupuncturist een geheel eigen werkwijze.


Vijf seizoenen, verbonden aan de elementen

Naast het Yin-Yang beginsel heeft het traditionele Chinese denken nog een ander basisprincipe: naamloos2de Vijf Elementenleer.

De Chinezen hanteren vijf seizoenen (onze vier seizoenen plus de nazomer). Elk is verbonden aan een 'element': Vuur (zomer), Aarde(nazomer), Metaal (herfst), Water (winter) en Hout (lente). Het zesde element is het Keizerlijk Vuur dat een overkoepeling is en een stabilisator tussen de overige elementen.
In de Yin-Yang theorie zijn lente en zomer Yang (veel energie) en herfst en winter Yin (weinig energie). De nazomer (aarde) staat zich in het midden. Het sluit de groei van lente en zomer af en luidt de rust van de winter in.

De elementen corresponderen met organen in het menselijk lichaam. Elke verstoring van de cyclus - buiten of binnen het lichaam - roept een reactie op van een tegengestelde kracht om het evenwicht te herstellen. Vanuit deze wetenschap kunnen we het lichaam helpen dat evenwicht sneller te bereiken. Dit is het basisprincipe van acupunctuur.