Login

Titel behandeling

 

 

Behandeling

 

 

 

 

AANMELDEN

0598-393748

 

yingyang

Hier vindt u een opsomming van klachten die met Acupunctuur te behandelen zijn

Ademhalingsproblemen, ademhaling is onze bron van leven....

De ademhaling is onze bron van leven. Een ontspannen ademhaling zorgt ervoor dat we ons goed en gezond voelen. Als de ademhaling moeizaam gaat, kan dat beangstigend zijn. Of het nu gaat om astma of hyperventilatie, ademhalingsproblemen zijn altijd ingrijpend.
De luchtwegen.
Bekende vormen van ademhalingsaandoeningen zijn astma, chronische bronchitis en longemfyseem. Deze ziekten worden vaak door elkaar gehaald omdat de ziektebeelden elkaar gedeeltelijk overlappen. Wat de aandoeningen gemeen hebben, is dat de lucht niet vrij door de luchtwegen in de longen kan stromen. Dit is het gevolg van een chronische ontsteking aan (een deel van) de luchtwegen of de longen. Deze ontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Bij astma is dat meestal een allergische reactie op een prikkel van buiten, zoals stof, pollen, haren van huisdieren of voedingsmiddelen. Bij chronische bronchitis en longemfyseem is dat doorgaans een langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals tabaksrook.

Afvallen, ruim dertig procent van alle Nederlanders is te zwaar....

Volgens onderzoekers van TNO neemt het aantal mensen met overgewicht schrikbarend toe. Ruim dertig procent van alle Nederlanders is te zwaar. We zien ook steeds vaker kinderen die te zwaar zijn. Hoogste tijd dus om af te vallen. Maar hoe? Veel mensen nemen te strenge maatregelen, die ze niet kunnen volhouden. En niet alle methoden om af te vallen zijn even gezond…

Overgewicht?

Het is moeilijk om precies aan te geven wanneer er sprake is van overgewicht. Ook de manier waarop we dit meten kan variëren. Meten we de dikte van bepaalde huidplooien of vertrouwen we op de weegschaal? En, wat voor de een ‘te dik’ is, kan voor een ander gewoon zijn. Misschien is het slechte beeld dat veel mensen over zichzelf hebben – zwaar beïnvloed door reclame en het modebeeld – wel het grootste probleem. Vertrouw op het oordeel van de huisarts als u wilt weten of uw gewicht een risico is voor uw gezondheid. Bekende klachten bij overgewicht zijn hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en kortademigheid.

Allergie, eczeem, hierbij is acupunctuur bewezen effectief...

Bij allergieen en huidaandoeningen is acupunctuur bewezen effectief. Vaak verdwijnen roodheid, zwelling en jeuk al in de loop van enkele behandelingen.
Wat is atopisch eczeem?
De verschijnselen van atopisch eczeem zijn roodheid en schilfering van de huid en het voorkomen van kleine bultjes en soms vochtblaasjes. Daarnaast kan vochtafscheiding optreden. Aangezien eczeem jeuk veroorzaakt, zijn vaak krabeffecten aanwezig. Door het wrijven en krabben wordt het eczeem mede in stand gehouden. Als het eczeem langere tijd bestaat treedt verruwing van de huid op.

Atopisch eczeem ontstaat meestal in de eerste 6 levensmaanden, maar kan in principe op iedere leeftijd beginnen. Het beloop is erg wisselend, met betere en slechtere perioden. Het eczeem kan gedurende een betrekkelijk korte tijd aanwezig zijn, maar ook chronisch blijven bestaan. Bij sommige mensen verdwijnt het om vervolgens veel later weer terug te keren.

Burnout, overspannen, het stimuleren van het eigen helingsproces...

De mens is een uniek wezen, dat in staat is om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden, zowel lichamelijk als geestelijk. Bij onverwachte gebeurtenissen reageert het lichaam direct door het aanmaken van adrenaline. Dat kan helemaal geen kwaad, integendeel; het houdt ons scherp, het concentratievermogen is maximaal en we kunnen beter presteren. Deze vorm van spanning, of stress, is gezond, en hoort bij het leven.
Maar als we te veel of te vaak achter elkaar met spanning te maken krijgen – en tussendoor niet kunnen ontspannen – wordt het een andere zaak. We lopen dan kans om overspannen te raken.

Fibromyalgie, symptomen van de fibromyalgie sterk verminderen...

Bij fibromyalgie patiënten is het vaak zo dat de fibromyalgie ontstaan is na een bepaalde gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een periode stress, infecties bevalling etc. etc. Zelf een periode van verkeerde voedingsmiddelen eten kan de oorzaak zijn van fibromyalgie.

Allereerst zal de acupuncturist gaan zoeken naar het oorzakelijk verband. Hij zal dus op zoek gaan naar de oorzaak van de fibromyalgie klachten. Wanneer deze is gevonden kan de acupuncturist een gerichte behandeling toepassen. Mocht de oorzaak van je fibromyalgie klachten gedeeltelijk liggen bij een verkeerde spijsvertering kan zal de acupuncturist vooral de meridianen rond je maag aanpakken. Ieder orgaan heeft zijn eigen energiebaan. Hierdoor kunnen gerichte behandeling plaatsvinden.

Hielspoor, hielspoor is een uitgroeisel van bot...

Een hielspoor is een uitgroeisel van bot aan het hielbeen en kan ontstaan door te grote trekkracht op de hiel door de fascia plantaris, het bindweefsel dat van het hielbot naar de tenen loopt.
De oorzaak van hielspoor kan verschillend zijn. De klacht komt veel voor bij sporters en bij 50-plussers.
Bij sporters is het een overbelastingsblessure die vooral bij hardlopers veel voorkomt. De eerste symptomen zijn merkbaar op het moment dat iemand opstaat en de eerste stap uit bed zet. Dit kan ook gebeuren als iemand de eerste stappen zet nadat hij lang heeft gezeten.

Hoofdpijn, hoofdpijn is een vaak voorkomende klacht...

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten binnen de acupunctuurpraktijk. Bijna iedereen heeft weleens hoofdpijn en vaak wordt er dan naar een pijnstiller gegrepen. Hoofdpijn is vaak een signaal van een of ander probleem op psychisch of lichamelijk gebied. Het is vanzelfsprekend dat dat probleem duidelijk wordt en behandeld wordt. Alleen maar de hoofdpijn bestrijden is niet voldoende en zal hooguit een tijdelijk effect hebben. De oorzaak moet worden weggenomen. Er zijn vele soorten hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, hoofdpijn bij een onderliggende ziekte, hoofdpijn bij te hoge lichamelijke belasting (en stress), tijdens de menstruatie, ect. Acupunctuur kan zeer effectief werken bij vele soorten hoofdpijn. Migraine is een apart hoofdstuk en kan eveneens worden behandeld na het vaststellen van de oorzaak.

Hooikoorts, acupunctuur blijkt vaak effectief te kunnen zijn...

Klachten zoals bijvoorbeeld jeukende en rode ogen, keelpijn en het niesen nemen vaak al na enkele acupunctuur behandelingen af. Onderdrukkende medicijnen tegen hooikoorts zijn in het algemeen ook snel niet meer nodig.
Indien men hooikoortsklachten heeft, betekent het dat men gevoelig is voor zg. allergenen. Dit kunnen pollen zijn, grassen, maar bijvoorbeeld ook huidschilfers, huisstofmijt, of haren van dieren.
Voor mij als acupuncturist is het belangrijk te horen welke klachten bij u overheersen. Is dit de jeuk, heeft u een loopneus of zit het juist vast?
Aan de hand van deze symptomen kan ik gericht de acupunctuur toepassen.
De meeste mensen merken dat ze tijdens de behandelepisode lekkerder in het vel zitten en meer vitaliteit ervaren.

Maagzuur, ongeveer één op de drie mensen heeft er wel eens last van...

Klachten van maagzuur en zuurbranden,al dan niet gepaard gaande met misselijkheid zijn een veel voorkomend verschijnsel; ongeveer één op de drie mensen heeft er wel eens last van. De oorzaak van die klachten kan heel divers zijn, net zoals de klachten zelf. De een heeft last van een opgeblazen gevoel en van winderigheid, een ander moet veelvuldig boeren.
Voor de spijsvertering is het maagzuur nodig.
Als we eten, kauwen we ons voedsel fijn en vermengen het vervolgens met speeksel. Nadat ons voedsel de mond en slokdarm is gepasseerd, komt het in de maag terecht. De maag is eigenlijk een spier die het voedsel verder kneedt en vermengt met maagzuur om het te verteren. Maagzuur vormt ook een verdedigingsmiddel tegen allerlei bacteriën die wij met ons voedsel binnen krijgen.

Migraine, acupunctuur wordt al eeuwen ingezet...

Acupunctuur wordt al eeuwen effectief ingezet om specifiek migraineklachten aan te pakken. Volgens de Chinese geneeswijze is bij een migraineaanval de energiebalans verstoord. Dit is de oorzaak van de migraine. Acupuncturisten trachten met cupunctuurbehandelingen het energie-evenwicht weer te herstellen. Hierdoor verminderen de klachten of verdwijnen ze zelfs. Een risicoloze manier om migraine succesvol te behandelen. Een acupuncturist maakt per migrainepatiënt een individueel behandelplan. Hij of zij zal de patiënt bij kennismaking een uitgebreid aantal vragen stellen. Bent u met uw klacht bij uw huisarts/specialist geweest? Bent u hier al voor behandeld? Hoe lang heeft u last van migraine? Gebruikt u hiervoor medicijnen? Et cetera.

Nekklachten, stijve nek, moeilijk en zwaar te bewegen....

Overbelasting of het aannemen van een verkeerde of ongewone houding kan nekklachten veroorzaken. Mensen die veel achter een computer werken hebben door vaak een verkeerde houding, lang zelfde houding of overbelasting een grote kans op het krijgen van nekklachten. Een andere oorzaak kan een ongeluk zijn.

Nekklachten kunnen gepaard gaan met hoofdpijn en slapeloosheid. Bewegen van het nekgedeelte kan pijn doen alsook het uitoefenen van druk op het onderhuidse weefsel.
Oorsuizen, tinnitus,oorsuizing, geluiden horen in één of beide oren....

Oorsuizen, ofwel tinnitus, is een veel voorkomende klacht die bijzonder storend kan zijn. Het kan het dagelijks leven ernstig negatief beïnvloeden. De meeste mensen, vaak mannen, horen continu een soort fluittoon of ander soort geluid in één of beide oren.
Helpt acupunctuur bij tinnitus?
Afhankelijk van de oorzaak, kan acupunctuur een goede uitkomst bieden om de klachten van het oorsuizen te verminderen of soms zelfs te verhelpen.
Pijnklachten, pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam...

Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam om de hersenen te laten weten dat er iets mis is. Het is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Door de pijn weg te nemen of te onderdrukken wordt dus niet altijd de oorzaak weggenomen, laat staan dat de patiënt genezen is. Daarom is onderzoek naar de oorzaak en is bestrijding van de kwaal altijd nodig. Vanouds speelt acupunctuur een belangrijke rol bij het behandelen van acute én chronische pijnklachten.
Bij iemand die al langere tijd pijnklachten heeft, zien we vaak dat bewegingen krampachtig of zelfs onmogelijk worden.

Reuma, heeft een grote invloed op ons dagelijkse functioneren...

Als reumapatiënt wordt je regelmatig geconfronteerd met je ziekte. De pijn, de stijfheid en misschien ook wel de slapeloze nachten herinneren je er dagelijks aan. Hoe je omgaat met je ziekte is voor iedereen anders. De een maakt er grapjes over, de ander maakt zich zorgen en soms is het gewoonweg frustrerend als je niet kan doen door je ziekte wat je graag wil. Acupunctuur kan bij reuma klachten verminderen en je meer energie geven.

RSI, Cans, de tennisarm en muisarm zijn de meest bekende voorbeelden...

CANS staat voor 'Complaints of Neck, Arms and Shoulders', of in het Nederlands: KANS - Klachten aan Armen Nek en Schouders. Vroeger werdt dit RSI genoemd. Klachten kunnen bestaan uit pijn, tintelingen, doof gevoel en bewegingsbeperking. Dit kan verder gepaard gaan met vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, slecht slapen en klachten van depressiviteit. Deze klachten zijn vaak een gevolg van van herhaalde bewegingen (zoals bij de computer, sport of het bespelen van een muziekinstrument) in combinatie met spanning in werk- of privé-leven. Een ongeval kan ook de oorzaak zijn van deze klachten.
Het is bij RSI erg belangrijk om bij beginnende klachten direct maatregelen te nemen.

Rugklachten, pijn in de rug door o.a. een verkeerde werk- of zithouding...

Rugklachten is een verzamelnaamvoor klachten van de wervelkolom.
Veelal gaat het daarbij om pijn onder in de rug - lage rugklachten of lumbago - , maar ook bovenrugklachten of nekklachten komen voor.
Rugklachten zijn erg pijnlijk en belemmeren het bewegen.
Bij akute lage rugklachten - in de volksmond 'spit' genoemd - kan men niet meer op of om. De spieren in het betreffende gebied zijn strak en gespannen en soms kan de pijn uitstralen naar één of beide benen. Men spreekt dan van Ischias. Lage rugklachten zijn verantwoordelijk voor veel ziekteverzuim.
Rugklachten worden vaak behandeld met fysiotherapie en oefentherapie, maar ook acupunctuur is een goede behandeling. M.b.v. acupunctuur kan de circulatie van energie en bloed weer op gang gebracht worden.
En juist ook bij klachten die regelmatig terugkomen kan acupunctuur goed helpen om de disbalans in de energie, die ten grondslag ligt aan het steeds terugkomen van de klachten, te herstellen.

Schouderklachten,vaak niet los te zien van klachten van de nek....

Schouderklachtenn komen vaak voor in combinatie met nekklachte. Net onder de schedelrand op de zijkant van de nekspieren zitten pijnlijke punten. De pijn straalt meestal uit naar de bovenzijde van de schouders. Net iets achter de bovenzijde van de schouder zit vaak ook een pijnlijke plek. Als men op die plekken drukt, kan de pijn naar boven uitstralen, naar de zijkanten van het hoofd. De spieren in de omgeving van de genoemde punten zijn hard en drukgevoelig.

Bewegingsbeperking in de schoudergewrichten komt veel voor. Men kan de arm tot een zeker punt omhoog doen, gaat men dan nog een paar millimeter verder, dan volgt een hevige pijn. Mensen die maanden of soms zelfs jaren zo’n kwaal hebben, lopen het risico dat de bewegingsbeperking nog erger wordt. Er kunnen zelfs ontstekingen bij het gewricht ontstaan.
Slapeloosheid, ruim 15% van de bevolking heeft af en toe last van slapeloosheid....

In Nederland heeft ruim 15% van de bevolking af en toe last van slapeloosheid. Tweederde hiervan bestaat uit vrouwen. De term 'slapeloosheid' (insomnia) wordt gebruikt om aan te geven dat er een stelselmatig tekort is aan nachtelijke slaap. Hoeveel slaap iemand nodig heeft, is verschillend.
Als je slaapproblemen hebt, denk je misschien niet direct aan het prikken met naalden, maar er is genoeg onderzoek die de werking daarvan bevestigt. Acupunctuur heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel en kan de onevenwichtigheden die slapeloosheid veroorzaken corrigeren. Er worden zeer fijne naalden aangebracht op bepaalde plekken van je lichaam. Als de punten waar de levensenergie stroomt worden geprikkeld, kan dat leiden mentale en fysieke veranderingen die een positief effect hebben op slaapproblemen.

Spier- gewrichtsklachten, tenniselleboog, gespannen nekspieren,sportblessures....

Het zijn klachten die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld overbelasting, overstrekking of verstuiking van spier of gewricht. Daarnaast kan er sprake zijn van een infectie of van verminderde bloedtoevoer naar de spier. Een veel voorkomende acute klacht is ochtendstijfheid. Wanneer u slaapt, staat de bloedcirculatie op een lager pitje, waardoor het bindweefsel in uw gewrichten stram kan worden. Ook het synovia, een belangrijke vloeistof in uw gewrichten, wordt minder stroperig, wat de beweegbaarheid vermindert. Ochtendstijfheid kan een teken zijn van oververmoeidheid of een burn-out. Door het toenemende computergebruik, komt ook RSI steeds meer voor. Een andere bekende klacht is een whiplash. Hoewel acute klachten relatief goed te behandelen zijn, keren de klachten na verloop van tijd soms terug.

Sportblessures, acupunctuur kan een goede rol spelen bij acute klachten....

Blessure herstel, herstel na over-training, prestatie verbetering, het zijn allemaal aspecten die met specifiek op de sporter gerichte acupunctuur aangepakt kunnen worden.

Pijnbestrijding speelt een belangrijke rol bij het behandelen van sportblessures. Tijdens de behandeling maakt het lichaam de verdovende stof enkefaline aan, welke pijndrempelverhogend maar ook ontstekingsremmend werkt. Hierdoor is het uitermate geschikt voor de behandeling van bijvoorbeeld peesontstekingen. Aangezien acupunctuur een holistische geneeskunst is, wordt niet alleen het uiterlijke kenmerk van de blessure (pijn) aangepakt, maar ook eventuele onderliggende zwaktes.

Daardoor wordt de kans op herhaling een stuk kleiner en voorkomen wordt dat de klachten chronisch worden. Als de klachten al chronisch zijn kan het genezingsproces weer op gang geholpen worden. Wanneer er trauma ontstaan is door een harde klap of trap kan met behulp van acupunctuur de ontstane blokkade opgeheven worden waardoor het genezingsproces versneld.
Stoppen met roken, het is niet eenvoudig om van het roken af te komen!

Het is niet eenvoudig om van het roken af te komen!sigaret2
Met name de situaties die je makkelijk kan associëren met een sigaret zijn bijzonder lastig. Na het eten, tijdens een telefoongesprek, met een glaasje alcohol, een spannende situatie, et cetera.

Als de beslissing uiteindelijk is genomen om met roken te stoppen, kan acupunctuur u daar goed bij ondersteunen.

De acupunctuur wordt toegepast om de bijverschijnselen van het stoppen met roken, als onrust, slaapstoornissen en eetdrang, dus gewichtstoename te verminderen, waardoor het proces van stoppen gemakkelijker verloopt. De auriculotherapie , waarbij twee kleine verblijfsknopjes worden geplaatst in het oor, wordt toegepast om de 'zin in sigaretten’, de nicotinebehoefte, minder te maken.

Stress, spanning, overspannen raken of een 'burn-out' te krijgen....

De mens is een uniek wezen, dat in staat is om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden, zowel lichamelijk als geestelijk. Bij onverwachte gebeurtenissen reageert het lichaam direct door het aanmaken van adrenaline. Dat kan helemaal geen kwaad, integendeel; het houdt ons scherp, het concentratievermogen is maximaal en we kunnen beter presteren. Deze vorm van spanning, of stress, is gezond, en hoort bij het leven.
Maar als we te veel of te vaak achter elkaar met spanning te maken krijgen - en tussendoor niet kunnen ontspannen - wordt het een andere zaak. We lopen dan kans om overspannen te raken of een 'burn-out' te krijgen.
Vermoeidheid, weinig energie, en klacht die vaak geen duidelijke oorzaak heeft...

Er zijn nogal wat oorzaken voor vermoeidheid. Door overmatig sporten bijvoorbeeld, of na een operatie of ziekte. Als bijverschijnsel van medicijngebruik, of als gevolg van een interne aandoening. In het algemeen is vermoeidheid kortdurend en herstelt het organisme zich snel. Maar als de klachten aanhouden of het dagelijkse leven gaan beïnvloeden, dan is het zaak om er iets aan te doen. Dat geldt zeker ook voor vermoeidheid die het gevolg is van stress want anders kan dit leiden tot overspannenheid, depressie of burnout. Acupunctuur is een prima behandelmethode tegen vermoeidheid.

Whiplash, klachten behorende bij een whiplash kunnen zeer divers zijn...

De klachten behorende bij een whiplash kunnen zeer divers zijn, uiteenlopend van chronische pijn in de nek, chronische hoofdpijn, tintelingen in armen en handen, tot gedrags- en karakterveranderingen aan toe.
Vaak komen tevens cognitieve stoornissen voor, dat wil zeggen met name het korte termijn geheugen kan niet helemaal op orde zijn.
Door microtrauma’s is er vaak sprake van ''stagnatie verschijnselen'' in de nek De concentratiestoornissen worden behandeld door de miltenergie te stimuleren.
Hierdoor voelt men zich vaak meer weerbaar en heeft men meer energie.

 

end faq